Kraamperiode
De eerste dagen na de geboorte zijn erg bijzonder, maar ook behoorlijk intensief. Een bevalling is topsport en daarom is het nu tijd om uit te rusten en te herstellen. Ondertussen moet de baby wennen aan het leven buiten de baarmoeder. Dit betekent onder meer zelf zijn temperatuur reguleren en (gemiddeld) iedere drie uur melk drinken. Ook komt er iedere dag een kraamhulp in huis en de verloskundige komt minimaal drie keer op huisbezoek.
Controles aan huis
We nemen ruim de tijd voor deze afspraken en zetten onze kennis en ervaring als lactatiekundige en babycoach in om een ontspannen start voor het jonge gezin te realiseren. We controleren niet alleen de gezondheid van de moeder en haar kind, maar geven ook uitgebreide voorlichting over borstvoeding, verzorging van de baby en veilig slapen. Uiteraard houden we ook in deze fase zoveel mogelijk rekening met speciale wensen en cultuurgebonden gewoontes en gebruiken. Traditioneel vindt de laatste controle zes weken na de bevalling plaats, maar we leveren zorg op maat, dus indien gewenst blijven we langer betrokken.
Medische zwangerschap en bevalling
Veel aanstaande moeders realiseren het zich niet, maar ook wanneer je tijdens je zwangerschap of bevalling onder behandeling bent geweest van een gynaecoloog, verzorgt een verloskundige het kraambed. En ook als je kindje direct na de geboorte speciale zorg nodig heeft, heeft de kraamvrouw recht op haar eigen verloskundige zorg. Deze zorg kan zowel thuis als in het ziekenhuis of kraamhotel worden geleverd.
Je bent voor je kraambed altijd volledig vrij in je keuze van een verloskundigenpraktijk. Het is daarom belangrijk om tijdig na te denken over wie je straks naast je bed wilt hebben staan. Wij komen graag alvast een keertje kennismaken om te horen hoe jouw ideale kraamperiode eruit ziet. Zo’n gesprek is gratis en geheel vrijblijvend.
Kraamzorg
In Nederland heeft iedere bevallen vrouw recht op kraamzorg. Je bent helemaal vrij in je keuze voor een bepaalde kraamorganisatie, maar wij kunnen je ook adviseren. Dankzij ons brede netwerk zijn we in staat om ook voor veel niet-Nederlandse vrouwen kraamzorg in de eigen taal te regelen. Dit zorgt voor een extra veilig gevoel in de periode waarin jij en je kindje erg kwetsbaar zijn.
De kosten voor de kraamzorg worden vergoed vanuit de basisverzekering, met uitzondering van de eigen bijdrage van €4,30 per uur. Als je aanvullend verzekerd bent, wordt deze eigen bijdrage vaak ook vergoed door je zorgverzekeraar.